Binalarda Akustik Yalıtım Serisi I Sesin Doğası



31 Mayıs 2019 tarihinde yürürlüğe giren "Binalarda Gürültüye Karşı Korunma Hakkında Yönetmelik" ile birlikte binalarda akustik yalıtım kavramı bir zorunluluk haline geldi. Her ne kadar son kullanıcı ev mülk satın alırken bu konuya pek ihtimam göstermese de hayat standardımızı büyük ölçüde etkileyen konulardan biri de gürültü kirliliğine karşı ses yalıtımıdır.

Bu yazı serimizde yapılarda ses yalıtımı ile alakalı bilgilere değineceğiz fakat tüm bunlara değinmeden evvel sesin doğada nasıl oluştuğu ve yayıldığıyla ilgili genel bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.


Ses Nasıl Oluşur?

Temel olarak ses nesnelerin titreşim hareketlerinden kaynaklanır. Nesnelerin titreşiminden kaynaklanan ses dalgaları maddesel ortamda titreşimlerin aktarımı ile yayılır. Ses dalgaları titreşimler ile yayıldığı için her malzemenin sesi iletim hızı farklıdır.



Malzemeler Sese Karşı Nasıl Tepki Verirler?

Doğadaki bir ses dalgası bir yüzeye ulaştığı zaman bu yüzey ses dalgasını

  • Yansıtabilir
  • Soğurabilir
  • İletebilir
Malzemeler yoğunluklarına, sertliklerine, gözenekli yapıda olup olmamasına göre gelen ses dalgalarını farklı oranlarda yansıtabilir, iletebilir ya da sönümleyebilir (soğurabilirler).



Yapılarda Ses İletimi Nasıl Meydana Gelir?

Yapılarda ses iletimi
  • Hava Doğuşlu Ses İletimi
  • Darbe Kaynaklı Ses İletimi
olmak üzere iki başlıkta incelenebilir



Hava Doğuşlu Ses İletimi

Hava doğuşlu ses iletimini içinde bulunduğumuz mekandaki gazların ses dalgalarını iletmesi olarak tanımlayabiliriz. Örnek verecek olursak konuştuğumuz ya da müzik dinlediğimiz esnada çıkan sesin ortamdaki hava ile taşınarak duyu organımıza taşınması hava doğuşlu ses iletimidir.


Darbe Kaynaklı Ses İletimi

Darbe kaynaklı ses iletimini nesnelerin katı yüzeylerde iletilmesi olarak tanımlayabiliriz. Örnek verecek olursak komşunuzun üst katta terlikle yürümesini verebiliriz. Komşunuzun üst katta terlikle yürümesinin ilk önce zemin kaplamasına oradan zemin döşemesine ve yapı elemanları ile birlikte size kadar ulaşması darbe kaynaklı ses iletimine örnek verilebilir.

Bu yazımızda sesin doğası ile ilgili konulara değindik. Merak ettiğiniz soruları yorum olarak aşağıya yazabilir ya da bana mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mühendisler için Okuma Önerisi (Mühendislikte Felsefe, Mantık Bilim ve Etik)

Pi Coşkusu | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 2

Fizik Yasaları Üzerine | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 3

Kıymetli Okur,

Görüşleriniz, geri bildirimleriniz, önerileriniz benim için çok değerli... Lütfen yorum yapmak, iletişim kurmak konusunda tereddüt etmeyiniz.

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *