Mühendisler için Okuma Önerisi (Mühendislikte Felsefe, Mantık Bilim ve Etik)

Muhendislikte Felsefe, Mantık, Bilim ve Etik Kitabı, Zekai SenGünümüzde sosyal medya platformlarında gezinirken roman, hikaye, kişisel gelişim ya da popüler bilim  kitapları gibi pek çok alandan okuma önerileriyle karşılaşabiliyoruz. Peki mühendisler olarak mesleğimizi ele alan; mühendislik eğitiminin, mühendis bakış açısının nasıl olması gerektiğini, hali hazırda nasıl olageldiğini anlatan kaç tane esere rastladık? Bu eserlerin kaç tanesini okuduk?


    Mühendislikte Felsefe, Mantık Bilim ve Etik | Zekai Şen

    Kitap mühendisliğin tanımıyla başlıyor; esasında her mühendisin pratik, basit, hızlı, etkin ve uygulanabilir tasarımları yapabilen bilgilerle dolu bir tasarımcı olduğu vurgulanıyor. Kitap boyunca iyi bir tasarımcı olabilmek için mühendisin düşünme yolu ve bilgiyi ele alış şeklinin nasıl olması gerektiğini anlatılıyor.

"Information is not knowledge"

-Einstein            
        
    Eğitim hayatımız boyunca öğrendiğimiz bilgileri yalnızca hafızamızda mı depoluyoruz yoksa hazmediyor muyuz? Mesela adımız gibi bildiğimiz mühendislik formüllerinin kaç tanesini basit bir dil ile açıklayabiliyoruz? Muhtemelen sizler de Einstein'ın "Information is not knowledge." sözünü daha önce duymuşsunuzdur. Yani bilgiye sahip olma ve bilgiye hakim olmanın aynı şeyler olmadığına dikkat çekiyor. Zekai Hoca, işte bu kitapta bilginin ancak felsefe, mantık ve deneyim süzgecinden geçerek bilmeye dönüşebileceğini; mühendisin öğrenim hayatında gördüğü bilgileri en faydalı şekilde kullanabilmesi için bilginin temelini eleştirel bir bakış açısıyla sorgulaması, mantıksal çıkarımlarla anlamlandırması ve özümsemesi gerektiğine çeşitli örneklerle değiniyor.

    Yazıyı yazdığım bu günlerde fazlaca gündemde olan bir konu da 30 Ekim 2020 günü meydana gelen deprem. İzmir'de meydana gelen bu deprem memleketimizde meslek etiği denen şeyin ne denli ciddiye alındığının; liyakat, onur ve en önemlisi insan hayatının insanlarımızca ne denli önemsendiğinin üzülerek belirtiyorum ki canlı bir kanıtı niteliğinde.
     Ahlaki değerler olarak -hangi meslek olursa olsun- köklü bir fikri yapılanmaya muhtaç olduğumuz apaçık ortada. Zekai Hoca, mühendislerin bir toplumun  refahını, can ve mal güvenliğini sağlayacak bilgilerin toplumda yaygınlaşmasına ve uygulanmasına gayret göstermeleri gerektiğini yazmış. 
    Bu bağlamda mesleğimizi daha iyi bir şekilde algılamamız,  öğrendiğimiz bilgileri her yönüyle özümseyip hayata geçirmemiz, önce bireysel sonrasında toplumca refaha ermemiz için yol gösterici olabilecek bir kitap niteliği taşıyor.
    Mühendislerin sadece hesapla uğraşan, ezbere formül kullanan ya da bilgisayar programı operatörlüğü yapan, yorumlamaktan aciz teknik adamlar kalıbından çıkmasını salık veriyor. Daha doğrusu bu tanımladığımız insanın mühendis olmaktan çok uzakta olduğunu dile getiriyor.

    Tüm meslektaşlarımın hayata ve mesleğine bakışını değiştireceğini düşündüğüm değerli bir kitap.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pi Coşkusu | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 2

Fizik Yasaları Üzerine | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 3

Kıymetli Okur,

Görüşleriniz, geri bildirimleriniz, önerileriniz benim için çok değerli... Lütfen yorum yapmak, iletişim kurmak konusunda tereddüt etmeyiniz.

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *