Pi Coşkusu | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 2


Pi coskusu kitabı resmi, Mühendislik, Matematik, cember, daire , pi sayısı

 3 - 3.14 - 3.1415926536...? 

 Nasıl hesaplandı? Hangi yöntemler kullanıldı? Belki de sayısal çözümlemenin temelleri bu sayıyla atıldı. Pi sayısını tanımlamak için şimdiye dek kaç basamak kullanıldı ? Geometri, matematik, fizik, mühendislik  her yerde karşımıza çıkan  3 ile 4 arasına sıkışmış bir irrasyonel sayı. Bir mühendisin bakış açısıyla "Bu kadar hassas hesaplamaya ne gerek vardı?". Peki ya sizin hayatınızda kaç  basamağı anlamlı? 

Pi Coşkusu | David Blatner

    Köşeli bir katı cismi doğaya bıraktığımız zaman doğa onu aşındıracaktır, fazlalıklarından arındıracaktır, bu cisim tekamüle ermek için küre şekline doğru bir yolculuğa çıkacaktır. Sadece kendi kohezyon kuvvetinin etkisinde kalan suyun küre şekline dönüşmesi gibi. Basit, korunaklı, sade, sivriliklerinden sıyrılmış bir şekil: küre. Küreyi bir boyutundan daha arındıracak olursak daire ve en sonunda çember.
    Nedir bu çemberin sırrı? İnsanlık belki de çemberin çevresinin çapına oranını bularak bu sırra vakıf olmak istedi.. Belki de bilinmeyen, insanın her zamanki gibi ilgisini çekti.
   Uzun yıllar matematikçiler birbiriyle yarıştı kimileri çemberi kareye nasıl çevireceğine kafa yordu... Kimileri çemberin içine çembere yakınsayacak biçimde çokgenler çizerek alanını hesaplamaya çalıştı. Matematik ilerledikçe geometriyle el ele verip daha hassas rakamlarda pi sayısı hesaplandı. Matematikçiler günlerce, yıllarca en hassas hesabı yapabilmek için dirsek çürüttü. Daha sonra mekanik hesap makineleri , ilk bilgisayarlar derken amansız bir yarış...Makinelerin gücü hesap kabiliyetiyle ölçüldü kimi zaman. Kimi zaman insanlar pi sayısının basamaklarını ezberlemekte yarıştı. Tüm bu sıralı rakamlarda insanların gözü hep bir benzerlik, bir örüntü  aradı ama elden ne gelir; çemberin çevresi ve onu ortadan ikiye ayıran çizginin oranı karşısında devamlı bir çaba, bir sonuç arayışı, bir yarış...
     Bir önceki yazımda doğru mühendisi tarif eden bir kitap önermiştim. Zekai Şen Hoca o kitapta mühendis kelimesinin kökeninin hendese olduğunu, bu kelimenin geometri manasına geldiğini dolayısıyla mühendisin biraz da geometrici olduğunu  anlatıyordu. Ben de işin içine geometri girer de pi sayısı konuşulmadan olur mu diye düşündüm ve  bu yazıyı sizlerle paylaşmaya karar verdim.
     Bu kitap size pi sayısının tarihini ve bütün o amansız yarışı anlatıyor. Sizce kim galip olacak ?

Keyifli okumalar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mühendisler için Okuma Önerisi (Mühendislikte Felsefe, Mantık Bilim ve Etik)

Fizik Yasaları Üzerine | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 3

Kıymetli Okur,

Görüşleriniz, geri bildirimleriniz, önerileriniz benim için çok değerli... Lütfen yorum yapmak, iletişim kurmak konusunda tereddüt etmeyiniz.

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *