Fizik Yasaları Üzerine | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 3

Richard P.Feynman Fizik yasaları uzerine kitabı

Fizik Yasaları Üzerine |Richard P. Feynman

 Yine ilk yazımda bahsettiğim konularla bağdaşan bir kitapla karşınızdayım.   20. yüzyılın en önemli bilim adamları arasında yer alan Richard Feynman'in Fizik Yasaları Üzerine kitabı. 
 
    Her ne kadar biz mühendisler bilim adamı olmasak da fizik mesleki hayatımızda önemi yadsınamayacak kadar büyük bir yer kaplıyor. Genellikle üniversite I. sınıfta temel matematik ve fizik dersleri görürüz ve bu temel üzerine mühendislik bilgimizi inşa ederiz. Temel fizik yasalarını özümsemek bu yüzden çok önemlidir. Richard Feynman'in de bu kitabı esasında "Fizik Yasalarının Ortak Özellikleri" konusunda bilgilerini genişletmek isteyen öğrencilerden oluşan bir kitleye verilmiş bir dizi konferansın yazıya dökülmüş hali.
     Kitap fizikle ilgili sizi şaşırtacak bir bilgi vadetmiyor ancak bu kitabı okumanın bir mühendise zevk verebileceğini ve fizik yasalarını hayatla ilişkilendirebilmek için daha bütüncül bir bakış açısı kazandırabileceğini düşünüyorum. Feynman, kitabın bir bölümünde Dünya hakkında düşünürken onu hiyerarşik bir düzen içinde ele aldığımızı söylüyor. Yani sadece tek bir düzeye odaklanıp kalan kısımları bulanıklaştırıyoruz. Örneğin "yüzey gerilimi" bu gibi kavramları sayılarla ifade edebiliyoruz. Bunun atomların çekimlerinden vb. kaynaklandığını görmek için birçok yasa taramak gerekir. Ama yine de "yüzey gerilimi" terimini kullanıp geçebiliyoruz. Tartışırken içerde neler olup bittiğine aldırmıyoruz. Çünkü fikir hiyerarşisinde yukarı ve aşağı hareket ettikçe ortaya düşünmemiz gereken yeni yeni basamaklar çıkıyor.  Eğer bu hiyerarşinin daha üst basamaklarına devam edersek insan, tarih politika gibi kavramlara ; daha da devam edersek kötülük, güzellik, umut benzeri kavramlara ulaşıyoruz. İşte Feynman bize tek bir hiyerarşi basamağında durarak ya da detaylarda boğularak dünyayı yalnız bir yolla derinliğine kavramayı ummanın doğru olmayacağını ancak bu basamaklar arasında bağlantıyı güçlendirerek dünyayı daha iyi anlayabileceğimizi; aslında detayları bilmenin kendi başına değil bütünü anlamak için bir önem arz ettiğini dile getiriyor.
    Nitekim Zekai Şen Hoca da daha önce de bahsettiğim kitabında her mühendisin edinmiş olduğu bilgileri felsefe ve mantık süzgecinden geçirip özümsemesi gerektiğini vurguluyordu. Bu bakımdan sizler de bilim adamlarının evrenin hareketlerini fizik yasalarına dökerken nasıl düşünce süreçlerinden geçtiklerini anlamak; matematik, geometri ve fizik arasında nasıl bir bağıntı olduğunu daha iyi kavramak, zamanın göreliliği hakkında daha derin düşünmek, kuantum mekaniği ile ilgili ağzınıza bir parmak bal çalmak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle okumalısınız.
    Ayrıca yazımı buraya kadar okuyanlar için bir sürprizim var. Richard Feynman'in kitaba çevrilen bu konferans dizisine Microsoft'un Tuva Projesi kapsamında buraya tıklayarak ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. 
   Konferansın Tuva halkıyla bi ilgisi yok lakin Feynman'in Tuva Halkı ve müziğine olan ilgisini biliyor muydunuz ? Her neyse konu çok dallanıp budaklanmadan yazıyı burada sonlandırmak sanırım en iyisi.
Ömrünüz boyunca keşfetmekten haz almanız dileğiyle. Görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mühendisler için Okuma Önerisi (Mühendislikte Felsefe, Mantık Bilim ve Etik)

Pi Coşkusu | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 2

Kıymetli Okur,

Görüşleriniz, geri bildirimleriniz, önerileriniz benim için çok değerli... Lütfen yorum yapmak, iletişim kurmak konusunda tereddüt etmeyiniz.

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *