Mustafa İnan ve İhsan Mungan | Mühendisler için okuma önerisi IV

    Bu yazımda sizlere iki aydın, bilim adamı, mühendis, iki idealist insandan bahsedeceğim... Esasında Prof. Dr. Mustafa İnan'ı pek çoğumuz biliyoruz; zaten Mustafa İnan'ı ve mühendislik alanındaki çalışmalarını katkılarını bilmek ülkemizdeki mühendisler için bir borç sayılır fakat Prof. Dr. İhsan Mungan'ı ne yazık ki çok azımız biliyoruz.
    Mustafa İnan doktorasını yurt dışında yapan ilk bilim insanımız olarak bir yol açmıştı. İhsan Mungan da yıllar sonra doktorasını yapmak için Almanya'ya gitti fakat bu iki mühendisin de ortak noktaları ülkülerine fazlaca bağlı olmalarıydı. Her ikisi de Anadolu'nun zorlu şartlarında eğitimlerini devam ettirmişler. Her ikisi de yurt dışındaki yıllarını bir gün ülkelerine hizmet etmek için geri döneceklerinin bilincinde olarak geçirmişler. 
    Mustafa İnan'ın hayatını, çalışmalarını eserlerini, aydın kişiliğini anlatan pek çok yazıya kolayca ulaşabilirsiniz. Tekrara düşmemek için ben bu yazım üzerinde daha çok İhsan Mungan hakkında yazmak istiyorum ama eğer okumayanlarınız varsa Bir Bilim Adamının Romanı'nı vakit kaybetmeden okuma listesinin başına eklemesini öneririm.

        Unutmadıklarım | İhsan Mungan

    İhsan Mungan hoca, kabuk teorisi alanında uzun yıllar çalışmalar yapmış çok değerli deneylere emek vermiş hatta zamanın soğutma kulelerinde kullanılan beton hacminde 1/3 oranında azalma sağlayabilecek formüller geliştirmiş bir mühendis ve bilim adamı. Otobiyografisini yazmaya karar vermesi yakın çevresinin önerisiyle cereyan ediyor. İyi ki de hayatını kaleme almış çünkü onun hayatında bizler için örnek alınacak kulağa küpe olacak bir sürü olay mevcut.
    İhsan Hoca kitabında yaptığı deneylere, verdiği konferanslarla ilgili pek çok detaya yer verirken aslında akademik düzeyde işlerin nasıl yürüdüğüne, yurt dışında Türk kökenli bir vatandaş olarak karşılaştığı  olumlu ya da olumsuz davranışlara, yurt dışından ülkesine faydalı olmak için dönen bir bilim adamının karşılaştığı zorluklara değiniyor.
    İhsan Hoca kitabında Almanya'da birlikte çalıştığı Prof. Zerna'nın "Boşuna gidiyorsunuz, Türkiye sizden hiçbir şekilde faydalanamaz" diye sitemde bulunduğunu ve yıllar sonra Prof. Zerna'nın haklı çıktığını söylüyor. İhsan Mungan Türkiye'ye dönüyor dönmesine ama görüştüğü üniversitelerde "O kadar iyi iseniz kalın olduğunuz yerde, ne diye Türkiye'ye dönüyorsunuz?" gibi karşılıklarla; yıllarca Almanya'da yaşamış, Almanca makaleler yayınlamış ders vermiş biri olarak Almanca mülakatı gibi formalitelerle karşılaşıyor.
   İhsan Mungan her ne kadar ülkesine istediği gibi faydalı olamadığını düşünse de bilimsel çalışmalar yapmaktan geri durmuyor. Bu yönüyle Prof. Dr. İhsan Mungan mühendisler, bilim insanları, bilgi ve liyakate önem veren herkes için örnek bir hayat teşkil ediyor. 
    Ben bu kitaba rastlamadan önce Prof. Dr. İhsan Mungan'ı bilmiyordum. Bu yüzden onun kitabına yer vermek ve Prof. Dr. İhsan Mungan'ı anmak daha fazla bilinmesine katkı sağlamak istedim umarım sizler de merak eder, okur ve beğenirsiniz.  Görüşmek üzere...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mühendisler için Okuma Önerisi (Mühendislikte Felsefe, Mantık Bilim ve Etik)

Pi Coşkusu | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 2

Fizik Yasaları Üzerine | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 3

Kıymetli Okur,

Görüşleriniz, geri bildirimleriniz, önerileriniz benim için çok değerli... Lütfen yorum yapmak, iletişim kurmak konusunda tereddüt etmeyiniz.

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *