Santiago Calatrava | Mühendisler İçin Okuma Önerisi V


 Santiago Calatrava ile olan tanışıklığım üniversitede mimarlık fakültesinden aldığım Çağdaş Mimarlar dersine dayanıyor. Üniversitenin farklı fakültelerinden bu dersi seçmiş olan öğrenciler her hafta farklı bir mimar ve eserleri ile ilgili bir sunum hazırlıyordu. Ben de Calatrava'nın eserlerini gördükten sonra bir de mühendis olduğunu duyunca çok etkilenmiştim.
 Antalya'da 2 senedir düzenlenen Sahaf Festivali'nde Boyut Yayın Grubu'nun Çağdaş Mimarlar dizisi Santiago Calatrava kitabını bulunca hemen edindim oracıkta eserlerini tekrardan incelemeye başladım.
 Calatrava eserlerine ilk baktığınızda adeta bir yapıya değil de canlı formundan esinlenilmiş bir heykele bakıyormuş gibi hissedersiniz.
 Calatrava tasarım felsefesini açıklarken mimarlığı anlamak için geometrinin esas olduğuna, malzeme özellikleri ve doğanın yol göstericilliğinin yanında geometri dilinin de strüktürün dili kadar önemli olduğuna değiniyor.
 Hiç şüphesiz ki heykeltraşlık ve mühendislik disiplinleri mimarın malzeme seçimlerini de etkileyerek son derece estetik bir o kadar da yere sağlam basan binalar yapmasının önünü açmış.
 Günümüzde mimarlık ve mühendislik iki ayrı disiplin olsa da eninde sonunda bir arakesitte anlaşmak gerekiyor. Bu açıdan bir mühendisin mimarların fikir dünyasına erişmesi onların hayal gücüne gem vurmayacak çözümleri üretebilmesi mimarların ise ayağını yere sağlam basan estetik çözümleri üretebilmesi elzem görünüyor.
 Mimarlar Calatrava'yı elbette tanıyorlar fakat belki henüz tanışmayan meslektaşlarım olabilir. Calatra'nın eserlerindeki matematiği görmek, mimarların dünyasına şöyle bir kapı aralamak için güzel, okunmaya değer bir eser olduğunu düşünüyorum.
 Biliyorsunuz Calatrava İspanyalı, İspanya deyince benim de aklımda iki isim canlanıyor Calatrava ve Munir Nurettin Selçuk. Kitabı okurken kafamın içinde hep döndü durdu "Endülüste Raks" şarkısı. Yahya Kemal'in herhalde bir flemenko sanatçısını anlattığı şiirine Munir Nurettin Selçuk'un yaptığı beste de sanki İspanya'dan kopup gelen fakat Türk Sanat Müziği kuralları içinde yazılmış bir kompozisyon. 
 Bir yandan Calatrava'nın mimarlığı diğer yandan Münir Nurettin Selçuk'un notalarında gizli matematiksel dehası ve Nesrin Sipahinin etkileyici sesi ile büyülenmek isterseniz Calatrava'nın web sitesi üzerinden yapılarını incelerken "Endülüste Raks" şarkısını dinleyebilirsiniz.

Endülüste Raks

Söz: Yahya Kemal Beyatlı
Beste: Münir Nurettin Selçuk
Seslendiren: Nesrin Sipahi

     OLE!     


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mühendisler için Okuma Önerisi (Mühendislikte Felsefe, Mantık Bilim ve Etik)

Pi Coşkusu | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 2

Fizik Yasaları Üzerine | Mühendisler İçin Okuma Önerisi 3

Kıymetli Okur,

Görüşleriniz, geri bildirimleriniz, önerileriniz benim için çok değerli... Lütfen yorum yapmak, iletişim kurmak konusunda tereddüt etmeyiniz.

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *